Παρακαλώ περιμένετε...
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
      29/03/2010 
Αδίκημα η μη αποκατάσταση όσων υπαλλήλων έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου προς δημάρχους

Προσλάβετε τους συμβασιούχους

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Του Παναγιώτη Στάθη

 

Ο αντι-εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γυρίζει σελίδα στην υπόθεση των συμβασιούχων, ζητώντας την αποκατάσταση-πρόσληψη όσων δικαιώνονται από ια ελληνικά δικαστήρια.

Αυστηρή προειδοποίηση στους ΟΤΑ και τους δημάρχους απευθύνει με επείγουσα εγκύκλιο του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής, ο οποίος τους επισημαίνει ότι υποχρεούνται να εκτελούν τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που τους επιβάλλουν να απασχολούν συμβασιούχους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τις οποίες έχουν καταθέσει σε βάρος των δήμων. Στην εισαγγελική γνωμοδότηση αναφέρεται ακόμη ότι δεν υπάρχει σύγκρουση υποχρεώσεων για του« δημάρχους, οι οποίοι υποχρεούνται να υλοποιούν τις προσωρινές διαταγές υπέρ των συμβασιούχων, παρά το νόμο 2190/94 που απαγορεύει την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή τη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Και αυτό διότι η προσωρινή διαταγή παρέχει έννομη προστασία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος, δεδομένου ότι η απονομή της δικαιοσύνης παρουσιάζει βραδύτητα. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο κ. Κονταξής, η συμμόρφωση των δημάρχων κ.λπ. προς τις προσωρινές διαταγές που αφορούν την απασχόληση των συμβασιούχων «όχι μόνο δεν συνιστά έγκλημα, αλλά η μη συμμόρφωση συνιστά έγκλημα».Κατά συνέπεια, καταλήγει ο κ. Κονταξής, η συμμόρφωση των δημάρχων κ.λπ. προς τις προσωρινές διαταγές που αφορούν την απασχόληση των συμβασιούχων «όχι μόνο δεν συνιστά έγκλημα, αλλά η μη συμμόρφωση συνιστά έγκλημα».

Η μετά Κεδίκογλου εποχή

Είναι εμφανές πώς ο Άρειος Πάγος και γενικά η Δικαιοσύνη ζουν τη μετά Ρ. Κεδίκογλου (πρώην πρόεδρος) και Γ. Σανιδά (πρώην εισαγγελέας) εποχή. Ο κ. Κεδίκογλου ήταν αυτός που ούτε λίγο ούτε πολύ απηύθυνε συστάσεις προς τα πρωτοδικεία να μη δικαιώνουν απολυμένους συμβασιούχους, ενώ ο πρώην εισαγγελέας Γ. Σανίδας είχε ασκήσει για πρώτη φορά αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων υπέρ συμβασιούχων του ΕΛΓΑ. Πέραν της θετικής για τους εργαζομένους γνωμοδότησης, υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποχρεώνει τους δήμους να καταβάλουν τι« αποδοχές (που είχαν παγώσει) σε συμβασιούχους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αφού κρίθηκε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ισχυρές και πρέπει να εφαρμόζονται.

ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
design by reform studio
Χάρτης